Το ΥΠΕΧΩΔΕ αυτοαναιρείται και δημόσια μάλιστα...

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Επικίνδυνη αποσταθεροποίηση της ρύπανσης στην Ελευσίνα.


Υπέρβαση των ορίων του όζοντος και μακροπρόθεσμη αποσταθεροποίηση των τιμών των ρύπων που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα της Ελευσίνας προκύπτει σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις μετρήσεις ρύπων που κοινοποίησε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη το απόγευμα από τις 17.00 έως τις 20.00 σημειώθηκε υπέρβαση των συγκεντρώσεων όζοντος στην Ελευσίνα: οι τιμές άγγιξαν τα 207 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ξεπερνώντας το όριο ενημέρωσης του κοινού κατά 27 μικρογραμμάρια.

Αυτό όμως που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι η μακροπρόθεσμη αποσταθεροποίηση των τιμών των ρύπων που ειδικότερα για την Ελευσίνα σημειώνεται ότι ενώ οι μέσες ετήσιες τιμές όζοντος εμφανίζονταν σταθεροποιημένες στα 44-48 μικρογραμμάρια από το 2004 έως και το 2007, πέρυσι ανήλθαν στα 64 μικρογραμμάρια.

Ένας από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος και για τον οποίο ανησυχεί σοβαρά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βενζόλιο που εντάσσεται στις καρκινογόνες ουσίες και συνδέεται με τη λευχαιμία.

Η κατάσταση στην Ελευσίνα σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες της πόλης είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια με την εγκατάσταση του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική, αλλά και με την επέκταση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ που πρόσφατα ενέκρινε το συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας τις προσφυγές των δήμων .

Οι ίδιες αρχές και τα υπουργεία που εκδίδουν τις άδειες των ρυπαίνουσων βιομηχανιών στην δυτική αττική με τις ίδιες με τις μετρήσεις τους αυτοανερούνται.

Οσο για την επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στο θριάσιο και κατ'επέκταση σε όλο το λεκανοπέδιο , αυτό πλέον δεν αμφισβητείται , αφου τεκμηριώνεται απο περιβαλλοντικές εκθέσεις πανεπιστημίων για την περιοχή. Απορίας άξιον η απόφαση του ΣτΕ........